همه چیز درمورد لوح اسمانی نبرا و قدمت آن!
لوح اسمانی نبرا، یکی قدیمیترین مدارک مستدل کیهانی به شمار می رود.

لوح اسمانی نبرا، یکی قدیمیترین مدارک مستدل کیهانی، در هزارهٔ اولیه پیشین از میلاد تشکیلشده که مبتنی بر پژوهش ها تازه محققان آلمانی نزدیک به 1000 سال جوانتر از آن چیزی است که پیشتر تصور می شد.
“لوح اسمانی نبرا” لوحی با قطر حدودی 32 سانتی متر و جرم 2 . 2 کیلوگرمی است که زنگاری سبز – آبی رنگ بر روی خویش داشته و منقش به نمادهایی از جنس طلا جواهرات است. این شی فلزی در سال 1999 به وسیله اشخاص گنجیاب به طریق غیر رسمی در اطراف نبرا کشف شد. نبرا شهری کوچک در زاکسن – آنهالت آلمان است.
به نظر میاید این صفحه در چندین سطح ایجاد شده است اولین نسخهٔ آن 32 دایرهٔ کوچک طلایی، یک صفحهٔ دایره صورت طلایی و صفحهای هلالی شکل داشته است. صفحهٔ دایرهای امکان دارد خورشید یا این که ماه، صورت هلالی بعنوان هلال ماه یا این که خورشید یا این که ماه گرفتگی و نقاط مو جود بر روی لوح بعنوان ستارهها تفسیر شده و دستههای 7 تایی نقاط هم نشانگر خوشهٔ پروین هستند.
بعد از آن دو کمان، درست شده از طلاهایی با خاستگاههای متفاوت، در دو لبهٔ لوح اضافه شدند. با دقت به اینکه به نظر این کمانها نشانگر خورشید باشند، این احتمال هم موجود است که صفحهٔ دایرهای شکل علامت خورشید باشد نه ماه.
در غایت، کمان دیگری هم به انتهای آن اضافه شدهاست . این کمان نیز از طلا و جواهرات تشکیل شده و قایق خورشید نام دارااست، ولی خاستگاه طلای آن از جای دیگری است. هنگامی این لوح دفن شد 39 تا 40 رخنه داشت که هریک قطری برابر با 3 میلیمتر داشتند و بدور لبهٔ آن قرار دارا هستند. لوح نبرا تقلبی نبوده و نخست بر طبق این یافتهها آن را به 1600 سال پیش از میلاد نسبت دادهاند: دو شمشیر برنزی، قلم درز ( اسکنه )، سر تبر و دستبند.
دکتر معالج “روپرت گبهارد” از موزهٔ جمع آوری باستانشناسی مونیخ و “رودیگر کرائوس”، پروفسور دانش کده گوته در فرانکفورت گفتند:« بافت این اکتشاف برای سنسنجی علمی اهمیت داراست، چون این لوح را نمیتوان چه از نگرش علمی چه باستانشناسی با اشیا دیگر مقایسه کرده و سن آن را حدس زد.»
او ادامه داد :«به بازه زمانی چندین سال پژوهش ها علمی از سمت گروههای متفاوت شکل گرفت تا رابطه شی ها با محل کشف و همینطور خاستگاههای مشترک آنان به طور جدا از داده ها مبهمی که گنج یابان میدهند، مورد بازبینی قرار گیرد.» در پژوهش ها نو، دانشمندان تمام وضعیت “لوح اسمانی نبرا” و همینطور نتیجه ها مطالعات قبلی را مورد بازنگری قرار دادند.
مجموعه تحقیقاتی دراین مورد گفتند:« محلی که تاکنون بعنوان محل اکتشاف این شیء شناخته شده بود و در حفاریهای بعدی مورد بررسیهای بیشتری قرار گرفته بود، به احتمال زیاد محل ِ کشف حقیقی آن بوسیله گنج یابان نمیباشد.»
«به علاوه، هیچ شواهد متقاعدکنندهای نیست که شمشیرها، تبرها و دستبندهای عصر برنزی به صورت مجموع نشان دهندهٔ وجود خاستگاهی یکسان باشند. به همین جهت، می بایست فرض شود کهاین یک رسوب عادی مرتبط با عصر برنز نمیباشد و اینکه لوح به همراه دیگر اجسام در شرایط حساس خویش در محل حفاری یافت نشده است.»
«این یعنی لوح می بایست بعنوان یک جسم مستقل نسبت به دیگر اشیای نامبرده در نظر گرفته شود. به نظر فرهنگی و سبکی، این لوح اسمان نبرا نمیتواند در اوایل عصر برنز در آستانه دومی هزارهٔ قبلی از میلاد جای بگیرد. از سویی، ارجاعات شفافتری را میتوان به دنیای عصر آهن در هزارهٔ اول پیشین از میلاد نسبت بخشید.» با این وجود پژوهشگران فکر میکنند کهاین لوح هزار سال جوانتر از تصورات گذشته است و عمر کمتری دارااست. مقالهٔ مجموعه تحقیقاتی در مجلهٔ Archaologische Informationen منتشر شده شدهاست.